Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και τα ενδορρινικά κορτικοειδή ή αντιισταμινικά

alt
Πιπερόπουλος Στέλιος , Ιατρός ΩΡΛ, Πόρτο Ραύτη, Αττικής
alt
Κλούτσος Γεώργιος, Ιατρός ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς
alt
Μιχάλης Γεώργιος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Καρδίτσα

 Όλα τα κλινικά δεδομένα υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα των ενδορρινικών κορτικοστεροειδών  στα οφθαλμικά συμπτώματα  που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα. Ο Naclerio (2007) επεξεργάστηκε όλες τις διαθέσιμες στη βιβλιογραφία έρευνες που αφορούσαν τη δράση των ενδορρινικών κορτικοστεροειδών και των επιδράσεών τους στα ροφθαλμικά αλλεργικά συμπτώματα.


Η μελέτη επέδειξε ότι τα οφθαλμικά συμπτώματα είναι συνηθισμένα στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και σχετίζονται με περιορισμένη ποιότητα ζωής των ασθενών και ουσιαστικό οικπονομικό κόστος.. Μετά την άμεση επαφή του επιθηλίου του επιπεφυκότα  με το παθογόνο αλλεργιογόνο προκαλείται μια αντίδραση τύπου 1 (δηλαδή αντίδραση στην οποία συμμετέχουν IgE ανοσοσφαιρίνες). Μετά την άμεση αντίδρα ακολουθεί η όψιμη αντίδραση  με υποτροπή των συμπτωμάτων και διήθηση του επιπεφυκότα με κύτταρα της φλεγμπονής.

 

Η όψιμη αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί 4-8 ώρες αργότερα από την αρχική αντίδραση  και φαίνεται να εξαρτάται η έντασή της από την ποσότητα των αλλεργιογόνων. Στην πρόκληση των οφθαλμικών συμπτωμάτων  στην αλλεργική ρινίτιδα μπορεί μπορεί να συμβάλλει και η τροποποίηση των ρινο-οφθαλμικών οδών.

 

Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ενδορρινοκά κορτικοστεροειδή περιορίζουν σημαντικά τα συνολικά και μεμονωμένα οφθαλμικά συμπτώματα στα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Σε μετα-αναλύσεις βρέθηκε ότι τα από του στόματος και τα τοπικά αντιισταμινικά δεν υπερτερούν των ενδορρινικών κορτικοστεροειδών στον περιορισμό των οφθαλμικών αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ είναι σπάνιες οι παρενέργειες από τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή από τους οφθαλμούς [1]. 

 

Ο Naclerio συμπεραίνει ότι τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά και καλώς ανεκτά  για τη θεραπεία των οφθαλμικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα και ότι χρειάζονται παραπέρα μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της δράσης των ενδορρινικών κορτικοστεροειδών στα οφθαλμικά αλλεργικά συμπτώματα. 

 

H ενδορρινική χορήγηση αζελαστίνης (αντιισταμινικό) και φλουτικασόνης (κορτικοστεροειδές) είχαν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα βελτίωσης των ρινιτικών συμπτωμάτων σε 610 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις των πασχόντων σε ερωτηματολόγιο , που αφορούσε την ποιότητα της ζωής τους μς την ενδορρινική θεραπεία. Ο περιορισμός των ρινιτικών συμπτωμάτων έφτασε το 50% και για τα δύο φάρμακα [2].

 

Παρά τούτο το 53.0% των ασθενών που πήραν αζελαστίνη επέδειξαν 50% ελάττωση των συνολικών οφθαλμικών συμπτωμάτων κατά τη 14η ημέρα θεραπείας, ενώ το 39.5% των πασχόντων που πήραν ενδορρινικά φλουτικασόνη επέδειξαν ελάττωση των οφθαλμικών αλλεργικών συμπτωμάτων τους καε ταχύτερα κατά 3 ημέρες. Η ενδορρινικά χορηγούμενη αζελαστίνη (137 micrograms/spray)  και φλουτικασόνη (50 micrograms/spray), όταν χορηγούνται σε δόση του 1 sprayανά ρουθούνι δύο φορές ημερησίως έχουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τον έλεγχο των συμπτωμάτων της μέτριας έως σοβαρής εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας /nostril b.i.d., had comparable efficacy in symptom control in moderate-to-severe SAR [2].

Βιβλιογραφία

1. Naclerio R. Intranasal corticosteroids reduce ocular symptoms associated with allergic rhinitis. Otolaryngology - Head and Neck Surgery Volume 138, Issue 2, February 2008, Pages 129-139.

2. Carr WW, Ratner P, Munzel U, Murray R, Price D, Canonica W, Mullol J, Virchow C, Lieberman P, Meltzer E, Bachert C Comparison of intranasal azelastine to intranasal fluticasone propionate for symptom control in moderate-to-severe seasonal allergic rhinitis. Allergy Asthma Proc. 2012 Nov 2. [Epub ahead of print]

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///