Σύνδρομο Grisel©

Σύνδρομο Grisel©

alt
Τζαμαλής Χρήστος, Ιατρός ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής, Γεν. Νοσοκομείου Μεσολογγίου
alt
Σαββίδης Διονύσιος, Ιατρός ΩΡΛ, Μεσολόγγι
alt
Πέρρος Γεώργιος, Ιατρός, ΩΡΛ,  ΩΡΛ Κλινική Γεν. Νοσοκομείου Αγρινίου

Ευτυχώς μετά από μια αμυγδαλοαδενοτομή υπάρχουν μεν ενοχλήματα, αλλά οι επιπλοκές σπανίζουν.

Περιμένει λοιπόν κανείς από τον ασθενή που πρόσφατα υπέστη αμυγδαλεκτομή να παραπονεθεί για πονόλαιμο, δυσφαγία και πόνο στην περιοχή του τραχήλου.

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει έγκαιρα να αναζητούνται και να διαφοροδιαγιγνώσκονται από τα συμπτώματα που προκαλούνται από σοβαρές αυχενικές επιπλοκές.

Αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν το ατλαντοαξονικό εξάρθρημα (σύνδρομο Grisel), την αυχενική νεκρωτική περιτονίτιδα (fasciitis),το αυχενικό εμφύσημα και την αυχενική οστεομυελίτιδα.

Επειδή γίνονται πολλές επεμβάσεις αμυγδαλο-αδενοτομής στη σταδιοδρομία ενός ωτορινολαρυγγολόγου, πάντοτε θα πρέπει να τις έχει κατά νουν.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να προλάβει μια απρόσμενη  νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η αξονική τομογραφία αποτελεί την ουσιαστική διαγνωστική μέθοδο έρευνας των αυχενικών επιπλοκών μετά την αμυγδαλοαδενοτομή.

Παρά την ποικιλότητα της βαρύτητας των αυχενικών επιπλοκών, οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται επιτυχώς με χορήγηση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών, παρακολούθηση του ασθενούς, κλινοστατισμό και ακινητοποίηση στην περίπτωση του σύνδρομου Grisel [1].

Μια προϋπάρχουσα χαλαρότητα των συνδέσμων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης  και μια μετεγχειρητική λοίμωξη  πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου  Grisel . Αν και το σύνδρομο είναι σπάνιο, στους ασθενείς που υπέστησαν αμυγδαλεκτομή  θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η αντιμετώπιση οποιουδήποτε μετεγχειρητικού πόνου του αυχένα ή επίμονου πυρετού.

Είναι σημαντικό να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση, δότι έτσι προκύπτει καλύτερο θεραπευτικό απότέλεσμα. Συνιστάται αρχικά να εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή , προτού εφαρμοστεί μια πιο επιθετική θεραπεία με αυχενική έλξη [ 2].

H αυχενική νεκρωτική περιτονίτιδα χρειάζεται υψηλό δείκτη υποψίας και επείγουσα αντιμετώπιση για να αποφεύγονται δυσάρεστα επακόλουθα.

Οι ασθενείς με αξονο-ατλαντική αστάθεια συχνά έχουν ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα, παρά την σοβαρή συμπίεση της  αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, την οποία υφίστανται. Αυτή η ήπια, μπορεί να αγνοηθεί ή να μη της δοθεί σημασία και να αποδοθούν  αποδοθούν  σε άλλες παθολογικές διαδικασίες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς με ατλαντοαξονική αστάθεια  να υποστούν μια σοβαρή νευρολογική βλάβη  κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, ιδίως κατά τη λαρυνγοσκόπηση και τη διασωλήνωση της τραχείας [3].

Βιβλιογραφία

1. Richter GT, Bower CM. Cervical complications following routine tonsillectomy and adenoidectomy. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2006 Dec;14(6):375-80.

2. Sia KJ, Tang IP, Kong CK, Nasriah A. Grisel's syndrome: a rare complication of tonsillectomy. J Laryngol Otol. 2012 May;126(5):529-31.

3. Agarwal J, Tandon MS, Singh D, Ganjoo P. Quadriplegia in a child following adenotonsillectomy. Anaesthesia. 2013 May;68(5):523-6. doi: 10.1111/anae.12118. Epub 2013 Jan 14

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///