Mπορεί να προκαλέσει τύφλωση η οξεία σφηνοειδίτιδα;

alt

Οικονόμου Φαίδρα, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης τύφλωσης, μετά από οξεία σφηνοειδίτιδα, που αποκαταστάθηκε πλήρως με επιθετική χειρουργική και φαρμακευτική θεραπεία. Η υποψία οξείας σφηνοειδίτιδας τίθεται σοβαρά σε ασθενείς με οξύ πονοκέφαλο και πυρετό. Σ' αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μια λεπτομερής νευρολογική εξέταση και αξονική τομογραφία της βάσης του κρανίου και των παραρρινίων κοιλοτήτων.

 

 

Συνιστάται η άμεση χειρουργική επέμβαση της οξείας σφηνοειδίτιδας με την παραμικρή ένδειξη επιπλοκής και σε εκείνους τους ασθενείς, που δεν αντιδρούν στη φαρμακευτική θεραπεία. Είναι φανερό ότι μπορεί να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου πριν από την ανάπτυξη αδρής ενδοκογχικής παθολογίας. Κάθε καθυστέρηση της επέμβασης, μέχρις ότου επιδεινωθεί η όραση κάτω από 20/60 μπορεί να είναι εις βάρος του αρρώστου[1]. 

 

Η ενδοσκοπική διηθμοειδική σφηνοειδοτομή που γίνεται από έμπειρα χέρια, κυρίως στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των παθολογοανατομικών βλαβών της οξείας σφηνοειδίτιδας αποτελεί πολύ αποτελεσματική θεραπεία[2]. Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην απομάκρυνση του πυώδους υλικού, κάνοντας καλλιέργειες και του βλεννογόνου, απομακρύνοντας τον πάσχοντα βλεννογόνο και διατηρώντας την παροχέτευση του σφηνοειδούς κόλπου. 

Βιβλιογραφία. 

1. Postma GN, Chole RA, Nemzek WR. : Reversible blindness secondary to acute sphenoid sinusitis. Otolaryngol Head Neck Surg 1995 Jun; 112(6):742-6.Socher JA,

2. Cassano M, Filheiro CA, Cassano P, Felippu A. Diagnosis and treatment of isolated sphenoid sinus disease: a review of 109 cases. Acta Otolaryngol. 2008 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///