Κλινική εικόνα οξείας γναθιαίας κολπίτιδας

alt
Παπαδόπουλος Προμηθεύς, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη

Εξαιτίας της εξέλιξης της πορείας της, η ρινοκολπίτιδα θεωρείται οξεία (ιογενής ή μη ιογενής) αν διαρκεί λιγότερο από 12 εβδομάδες και χρονία όταν υπερβαίνει αυτή τη χρονική περίοδο. Ωε υποτροπιάζουσα οξεία ρινοκολπίτιδα χαρακτηρίζεται ΄ταν δεκδηλώνονται τρία ή περισσότερα οξέα επεισόδια μέσα σε ένα έτος. Ανάλογα με τη σοβαρότητά της η ρινοκολπίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Η ρινοκολπίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με ή χωρίς επιπλοκές. Τα συμπτώματα της ρινοκολπίτιδας υποχωρούν αυτομάτως στο 40% των περιπτώσεων. Παρά τούτο η φαρμακευτική θεραπεία ενδείκνυται για τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς, την επιτάχυνση της υποχώρησης της κλινικής εικόνας, την πρόληψη των πιθανών επιπλοκών και την αποφυγή της εγκατάστασης της χρονιότητας[1]. 

 

·        Συνηθισμένα ενοχλήματα.

Μονόπλευρος πόνος στη περιοχή της άνω γνάθου.    Οδονταλγία. Περικογχικός ή υπερκογχικός πόνος. Κροταφική κεφαλαλγία

·        Άλλοι δηλωτικοί παράγοντες

Ευαισθησία πάνω από την περιοχή του γναθιαίου κόλπου. Οίδημα του βλεννογόνου. Υπεραιμία. Πυώδες απέκκριμα στο μέσο ρινικό. Θετικά ακτινογραφικά ευρήματα με απλή ακτινογραφία παραρρίνιων κοιλοτήτων

·        Επιπρόσθετες σκέψεις

         Η παρουσία έντονου άλγους μπορεί να είναι ένδειξη χειρουργικής παροχέτευσης

·        Τι επιδεινώνει τα συμπτώματα

         Η διατήρηση της κεφαλής σε όρθια στάση

·        Τι βελτιώνει τα συμπτώματα

         Η κατάκλιση σε ύπτια στάση ΙΙΚ

·        Πληροφορίες για τη χρόνια γναθιαία κολπίτιδα

   

     Δυσφορία στο ύψος  του ζυγωματικού οστού (αίσθημα πίεσης κάτω από το μάτι ή η παρουσία μιας χρόνιας  οδονταλγίας.  Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με μια λοίμωξη του ανώτερου   αναπνευστικού ή μια κρίσης αλλεργίας.  Η δυσφορία του ασθενούς τυπικά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της  ημέρα. Νυχτερινός βήχας.  Στα παιδιά ο ημερήσιος βήχας χαρακτηρίζει ειδικότερα την ρινοκολπίτιδα, παρά ο νυκτερινός. 

Βιβλιογραφία 

Tomás M, Ortega P, Mensa J, García J, Barberán J. Diagnosis and treatment of acute rhinosinusitis: second consensus. Rev Esp Quimioter.2008 Mar;21(1):45-59

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///