Γεροντική ξηροστομία και το σύνδρομο Sjogren

alt

Γούναρη Νατάσα, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα

Το σύνδρομο Sjögren (SS)είναι διαταραχή που προσβάλλει τους εξωκρινείς αδένες και εκδηλώνεται στο  1.9-3.0% του γεροντικού πληθυσμού, αν και έχει υψηλή επίπτωση στους μεσήλικες. Περίπου στο 20% όλων των ασθενών με  SS έχει προσβληθεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, περλαμβανομένης και της άνοιας, που είναι επακόλουθο αγγειίτιδας. 

 

Στους ασθενείς με SS ανήκει το  7.5% των πασχόντων από γνωσιακή έκπτωση, όπως τούτο καταμετρήθηκε σε μια κλινική μνήμης και η οποία συνοδεύεται από βλάβες της υποφλοιώδους λευκής ουσίας και ασύμμετρη υποαιματάρδευση [1].

 

 Η ξηροστομια αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα στα ηλικιωμένα άτομα. Από έρευνες που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι 40% των ξηροστομιών στα ηλικιωμένα άτομα οφείλονται στο σύνδρομο Sjogren.. Το σύνδρομο Sjogren είναι μια αυτοάνοση πολυσυστηματική εξωκρινοπάθεια  με ξηροστομία, ξηροφθαλμία και εκτεταμένη εξωαδενική συμμετοχή.  

 

Οι εξωκρινείς εκδηλώσεις του συνδρόμου Sjogren αφορούν το στόμα, φάρυγγα, εςπιπεφυκότες, ρινικό βλεννογόνο, έσω ώτα, κολπικό βλεννογόνο, το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Η μη εξωκρινής συμμετοχή στο σύνδρομο περιλαμβάνει τις αρθρώσεις, το θυρεοειδή αδένα, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό,  το αγγειακό και το κεντρικό νευρικό  σύστημα.

Το σύνδρομο Sjogren παραμενει μια από τις περισσότερο αδιάγνωστες καταστάσεις, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, καθώς τα κύρια συμπτώματα ξηρότητας, που χαρακτηρίζουν τη νόσο αποδίδονται συνήθως στο προχωρημένο της ηλικίας ή στη λήψη φαρμάκων, πράγμα που καθιστερεί την διάγνωση [2].  

Αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση συνεπάγεται σημαντική σωματική, ψυχολογική και οικονομθκή επιβάρυνση στα ηλικιωμένα άτομα. Γιαυτό επιβάλλεται να γίνεται εκτίμηση των εξωκρινών και μη εξωκρινών στοιχείων της νόσου με τη συνεργασία του ωτορινολαρυγγολόγου, στοματολόγου, ρευματολόγου και οφθαλμιάτρου.

Βιβλιογρσφία 

1. Yoshikawa K, Hatate J, Toratani N, Sugiura S, Shimizu Y, Takahash T, Ito T, Fukunaga R Prevalence of Sjögren's syndrome with dementia in a memory clinic. J Neurol Sci. 2012 Nov 15;322(1-2):217-21.

2. Al-Hashimi I. Xerostomia secondary to Sjogren's syndrome in the elderly: recognition and management. Drugs Aging. 2005;22(11):887-99.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///