Θεραπευτικές δυνατότητες στη χρονία ρινοκολπίτιδα των παιδιών

alt

Βαρούχας Αντώνιος-Μιχαήλ

 Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος Μαυρούλια 12, 202 00 Κιάτο Κορινθίας 

Τ.2742020931

Η χρονία ρινοκολπίτιδα στα παιδιά θεωρείται νόσος, που πρέπει να θεραπεύεται με φάρμακα και συντηρητικές υποστηρικτικές μεθόδους, ενώ σπανίως χρειάζεται η εφαρμογή χειρουργικής θεραπείας Η αντίληψη ότι μια χρονία ρινοκολπίτιδα στα παιδιά, η οποία παρά τις επανειλημμένες χορηγήσεις αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων δεν υποχωρεί, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη λειτουργική  ενδοσκοπική  χειρουργική, δεν είναι ορθή.

Η αντίληψη αυτή στηρίχτηκε στην άποψη ότι  η νόσος είναι λοιμώδους αιτιολογίας και ότι  η μακρόχρονη θεραπεία με αντιβιοτικά, χωρίς αποτέλεσμα επιβάλλει την ανάγκη της χειρουργικής αντιμετώπισης. 

Το γεγονός ότι μια χρονία ρινοκολπίτιδα επιμένει, παρά τη συντηρητική μακρόχρονη αντιμετώπισή της, τούτο σημαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς, κλινικά και εργαστηριακά, ο ασθενής.

Συνεπώς οποιαδήποτε θεραπεία κι αν εφαρμόστηκε, αυτή ήταν ή ακατάλληλη ή περιορισμένη, διότι στηρίχτηκε στην άποψη ότι  η νόσος ήταν καθαρά λοιμώδους αιτιολογίας.

Επίσης μπορεί να μην αξιολογήθηκε η πιθανή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Βρέθηκε ότι η αδενοειδεκτομή αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία της χρονίας ρινοκολπίτιδας στα παιδιά [1].

  H αδενοειδεκτομή αποτελεί επέμβαση πρώτης επιλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση με χρονία ρινοκολπίτιδα. Η επέμβαση αυτή είναι επιτυχής στο 50% των ασθενών Εν τω μεταξύ έχει αποδειχτεί ότι η η διάταση.

 Η διεύρυνση του στομίου εξόδου του ιγμορείου άντρου έχει ήδη αποδειχτεί ως ασφαλής και αποτελεσματκή στα παιδιά με χρονία ρινοκολπίτιδα, στα οποία έχει αποτύχει προηγηθείσα αδενοειδεκτομή.

Θα μπορούσε να δοκιμαστεί στα παιδιά με χρονία ρινοκολπίτιδα η αρχικά η διάνοιξη του στομίου του ιγμορείου με μπαλονάκι καθετήρα  [κολποπλαστική με μπαλονάκι, balloonsinuplasty] και επί αποτυχίας να γίνει λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική του ιγμορείου [2].

Η κολποπλαστική με μπαλονάκι αποδείχτηκε ότι είναι θεραπευτικά αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της δυσίατης χρονίας ρινοκολπίτιδας των παιδιών και ότι είναι σχετικά ασφαλής.

Οι ανατομικές ανωμαλίες των στομίων των γναθιαίων άντρων και οι υποπλασίες τους μπορεί να αποτρέπουν την εφαρμογή του καθετηριασμού με μπαλονάκι καθετήρα [3].

Βιβλιογραφία

1.Wang Y, Wei L. Effect of adenoidectomy on pediatric chronic rhinosinusitis. Lin Chung Er Bi Yan Hou Tou Jing Wai Ke Za Zhi.2008 Jun;22(11):493-4.

2.Ramadan HHBueller HHester STTerrell AM. Sinus balloon catheter dilation after adenoidectomy failure for children with chronic rhinosinusitis. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2012 Jul;138(7):635-7.

3. Liu JZhao ZChen YXu BDai JFu Y. Clinical curative effect and safety of balloon sinuplasty in children with chronic rhinosinusitis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2017 Sep;100:204-210. doi: 10.1016/j.ijporl.2017.06.026. Epub 2017 Jul 13.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///