Εμβοές ώτων ή Βουϊτά στ’αυτιά, Tinnitus

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ αλλεργία, ακοολογία, φωνιατρική, παθήσεις θυρεοειδούς, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική, βιταμίνη D3,          παθήσεις των    σιελογόνων αδένων

Δαμασκηνού 46,    Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

Εμβοές ώτων ή Βουϊτά στ’αυτιά, Tinnitus. Εμβοές ώτων είναι η αντίληψη ήχου, ενώ δεν υπάρχει εξωτερική πηγή παραγωγής και εκπομπής ήχου. Πρόκειται για συχνό γεγονός που το υφίσταται σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, περιοδικά ή μόνιμακαι είναι δύσκολο να θεραπευτεί[1].

 

Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχου χωρίς νόημα, που πρέπει να διακρίνεται από τις ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι οποίες παρατηρούνται σε ψυχιατρικές νόσους και χαρακτηρίζονται από το άκουσμα φωνών.

 

Υπολογίζεται ότι ττο 10-20% του ενηλίου πληθυσμού έχουν κάποιου βαθμού εμβοές στ’αυτιά τους. Πολλά άτομα αγνοούν τις εμβοές τους και δεν έχουν περαιτέρω επακόλουθα. Όμως 1 στους 100 ενήλικους ο ήχος των εμβοών επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή τους[2]. Σ’αυτά τα άτομα οι εμβοές μπορεί να συνυπάρχουν συχνά με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές του ύπνου [3, 4].

 

Πάντοτε σε κάθε άτομο με εμβοές πρέπει να γίνεται ακοομετρικός έλεγχος, ώστε να απκλείονται παθήσεις του έσω και μεέσου ωτός, ενώ αν οι εμβοές είναι μονόπλευρες θα πρέπει να γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος με αξονική και μαγνητική τομογραφία για να αποκλείονται καλοήθεις ή κακοήθεις νεοεπεξερηασίες. Έχει επιδειχτεί ότι οι εμβοές είναι συχνότερες μεταξύ των ασθενών με υποκειμενική ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, ενώ δεν υπάρχει υπαινιγμός για την σχέση των εμβοών και της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

 

H συσχέτιση μεταξύ των εμβοών και της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας θα μπορούσε να οφείλεται μάλλον σε μια εξατομικευμένη ευπάθεια των πασχόντων. Τα νευροβιολογικά χαρακτηριστικά αυτής της αυξημένης ευπάθειας, όπως το υπερευαίσθητο καταπονημένο νευρικό δίκτυο του φλοιού και μια διαταραγμένη ικανότητα διάκρισης για τα ηλεκτρομαγνητικώς προκαλούμενα αισθητικά ερεθίσματα θα μπορούσαν να περιληφθούν  στην παθοφυσιολογία των εμβοών και της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας και πιθανόν επίσης σε σε άλλες σχετικές διαταραχές της πρόσληψης ερεθισμάτων.

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα είναι προϊόντα επιδημιολογικών ερευνών, που πρέπει να επιβεβαιωθούν  με περαιτέρω μελέτες, όπως π.χ. με παρεμβατικές μελέτες που στοχεύουν στην ομαλοποίηση του  προβληθέντος υπερδιεγερμένου καταπονημένου στον υποκειμενικά υπερευαίσθητου ασθενή (π.χ. γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία έχει επιδειχτεί να είναι επιτυχής στους ηλεκτρομαγνητικά υπερευαίσθητους [5] και στους ασθενείς με εμβοές. Περισσότερα για τις εμβοές βλέπε:ΕΜΒΟΕΣ ΣΤ' ΑΥΤΙΑ Ή ΒΟΥΙΤΑ ΣΤ' ΑΥΤΙΑ

Βιβλιογραφία

. Dobie RA. A review of randomized clinical trials in tinnitus. Laryngoscope. 1999;109:1202–1211. [PubMed]

2. Axelsson A, Ringdahl A. Tinnitus–a study of its prevalence and characteristics. Br J Audiol. 1989;23:53–62. [PubMed]

3. Cronlein T, Langguth B, Geisler P, Hajak G. Tinnitus and insomnia. Prog Brain Res. 2007;166:227–233. [PubMed]

4. Langguth B, Kleinjung T, Fischer B, Hajak G, Eichhammer P, et al. Tinnitus severity, depression, and the big five personality traits. Prog Brain Res. 2007;166:221–225. [PubMed]

5. Hillert L, Kolmodin HB, Dolling BF, Arnetz BB. Cognitive behavioural therapy for patients with electric sensitivity - a multidisciplinary approach in a controlled study. Psychother

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///