Θεραπεία των εμβοών με Ginkgo biloba;

alt
Νικολού 
Χαράλαμπος, 
Ιατρός ΩΡΛ, 
Επιμελητής Α΄
Γενικό 
Νοσοκομείο
 Ρόδου

Τα εκχυλίσματα των φύλλων του δένδρου γκίγκο ή δίλοβος  (Ginkgo biloba ή Μaidenhair tree) , χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας για διάφορες διαταραχές της υγείας. Τυποποιημένα εκχυλίσματα συνταγογραφούνται ευρέως για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, η διανοητική σύγχυση, κατάθλιψη, άγχος, ζάλη, πονοκέφαλος και εμβοές των ώτων.

 

Οι μηχανισμοί της δράσης των εκχυλισμάτων οφείλονται στα συστατικά τους και περιλαμβάνουν την αύξηση της εγκεφαλικής αιμάτωσης, μέσω της αγγειοδιαστολής, τον περιορισμό της γλοιότητας του αίματος, την τροποποίηση των νευρομεταβιβαστικών συστημάτων και τον περιορισμό της της πυκνότητας των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου.

 

Το  Ginkgo biloba φαίνεται να είναι ασφαλές και χωρίς παρενέργειες όπως φάνηκε σε συγκριτικές μελέτες με εικονικά φάρμακα. Πολλές από τις αρχικές μελέτες είχαν γίνει με μη ικανοποιητικές μεθόδους, ήσαν μικρές και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τις προκαταλήψεις των συγγραφέων. Η απόδειξη ότι το  Ginkgo έχει προβλέψιμα και κλινικά σημαντικά οφέλη για άτομα με άνοια και γνωσιακές διαταραχές είναι ασταθής και μη πειστική , (Birks et al, 2007).

 

Η έρευνα των αποτελεσμάτων των εκχυλισμάτων του  Ginkgo biloba στις εμβοές των ώτων  έχει γίνει τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε πάσχοντες με διπλές τυφλές μελέτες με εικονικά φάρμακα. Μερικές κλινικές μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα. Όμως οι μελέτες αυτές ήσαν μικρές σε αριθμό και είχαν μεθοδολογικούς περιορισμούς και η ποιότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

Αντιθέτως δύο από τις πιο συστηματικά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες (διπλές – τυφλές ελεγμένες με εικονικό φάρμακο) που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά με υπόληψη διπλών κριτών  οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι η δράση των εκχυλισμάτων του  Ginkgo biloba στη θεραπεία των εμβοών είναι παρόμοια με αυτήν του εικονικού φαρμάκου.

 

Οι μη αποτελεσματικές θεραπείες των εμβοών, όχι μόνο βάζουν σε έξοδα τους πάσχοντες, αλλά τους καθυστερούν να αναζητήσουν μια αποτελεσματική θεραπεία. Επιπλέον η συνχορήγηση των εκχυλισμάτων  Ginkgo biloba με άλλα φάρμακα, χωρίς ιατρική επίβλεψη και παρακολούθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη απαραίτητες παρενέργειες που δεν δικαιολογούνται από το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. (Smith et al, 2005).

 

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το εκχύλισμα φύλλων  ginkgo μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκχυμώσεων και αιμορραγίας και να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Ως γενικό προληπτικό μέτρο συνιστάται η διακοπή της χορήγησης του ginkgo δύο εβδομάδες πριν από μία εκλεκτική χειρουργική επέμβαση.(Roland PDNergård CS , 2012)

Βιβλιογραφία 

Birks J, Grimley Evans J. Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Apr 18;(2):CD003120. J Ethnopharmacol.
Smith PF, Zheng Y, Darlington CL. Ginkgo biloba extracts for tinnitus: More hype than hope? 2005 Aug 22;100(1-2):95-9.

Roland PDNergård CS. Ginkgo biloba--effect, adverse events and drug interaction. Tidsskr Nor Laegeforen. 2012 Apr 30;132(8):956-9. doi: 10.4045/tidsskr.11.0780.

 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///