Βελτίωση των εμβοών των αυτιών με χορήγηση ατορβαστατίνης

alt
Βόϊλας Γεώργιος, Ιατρός ΩΡΛ, Αθήνα

Η χορήγηση στατινών αποτέλεσε επανάσταση στη θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας, λόγω της ικανότητάς τους να ανακόπτουν τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σήμερα είναι γνωστά τα ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα , καθώς και τα θετικά αποτελέσματα  των στατινών στην αθηρωματοσκλήρυνσηκαι οι παρενέργειές τους. Έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα ότι οι στατίνες  θα μπορούσαν να  επιβραδύνουν  την εξέλιξη της βαρηκοΐας στα ηλικιωμένα άτομα [πρεσβυακοΐας] [1].

 

Η ατορβαστατίνη είναι ένας αναστολέας της  3-hydroxy-3-methylglutaryl- coenzyme A ρεδουκτάσης. Ο Olzowy et al (2007) αν η ατορβαστατίνη μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της πρεσβυακοΐας . Προς τούτο μελέτησαν πενήντα ασθενείς 60-75 ετών με πρεσβυακοΐα και μετρίως ανεβασμένα τα επίπεδα της χοληστερόλης. Με διπλό τυφλό σχεδιασμό οι ασθενείς μαζί με μάρτυρες τέθηκαν υπό θεραπεία με ατορβαστατίνη (40 mg/d από το στόμα) ή με εικονικό φάρμακο. Μετά από 7 και 13 μήνες έγιναν ακοομετρήσεις καθαρού τόνου και αξιολόγηση των εμβοών. 

 

Οι ουδοί της ακουστικής ικανότητας δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Η βελτίωση των εμβοών παρατηρήθηκε στην ομάδα που έπαιρνε την ατορβαστατίνη (34.8 στους  7 και 27.6 στους  13 μήνες), ενώ ελαφρώς επιδεινώθηκαν οι εμβοές στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο (24.8 στους 7 και 26.8 στους 13 μήνες).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ατορβαστατίνη δεν επηρέασε την εξέλιξη της πρεσβυακοΐας, αλλά οδήγησε προς μια τάση βελτίωσης των εμβοών.

 

Βιβλιογραφία

Olzowy B, Canis M, Hempel JM, Mazurek B, Suckfüll M. Effect of Atorvastatin on Progression of Sensorineural Hearing Loss and Tinnitus in the Elderly: Results of a Prospective, Randomized, Double-Blind Clinical Trial. . Otol Neurotol2007 Apr 9.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///