Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης

alt

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος

 Ωτορινολαρυγγολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακοολογία και τη θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 29100, τηλ. 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

alt

Αγγελάτος Γεράσιμος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα
alt
Φαράζης Ιωάννης,Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα
alt
Γρούτσος Χρήστος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Τρίκαλα

Υπάρχουν περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες μπορούν να χειρουργηθούν και να αποκατασταθεί η ακουστική ικανότητα του πάσχοντος αυτιού.

Με τη χειρουργική επέμβαση όμως δεν ανακόπτεται η συνεχιζόμενη απομετάλλωση του οστέινου λαβυρίνθου. Συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει την ωτοσκλήρυνση [1]. Η χειρουργική επέμβαση είναι ανακουφιστική λύση αποκατάστασης της ακοής.

Οι περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που δεν χειρουργούνται, είτε διότι είναι πολύ προχωρημένες , είτε διότι δεν το επιθυμεί ο ασθενής, είτε διότι είναι λαβυρινθικές μπορεί να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας ή με τη χορήγηση Φθοριούχου Νατρίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου (Florigkel) [1].

Το σκεπτικό της φαρμακευτικής θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel) είναι η καθυστέρηση και τελικά η διακοπή της φάσης της απορρόφησης του οστού [1].

Το Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel)  αναστρέφει την αρχόμενη ωτοσκλήρυνση, ιδίως στα νεώτερης ηλικίας άτομα [1]. Χορηγείται στην  λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση, διότι μπορεί να καθηλώσει τη νόσο και να ανακόψει την πορεία της προς την κώφωση, μπορεί να ελαττώσει τις εμβοές και να αποτρέψει τις κρίσεις ιλίγγου. Τα άτομα άνω των 70Kg χρειάζονται 1 κάψουλα Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια. Τα άτομα κάτω των 70Kg χρειάζονται 2 κάψουλες Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια. Η χορήγηση θεωρητικά πρέπει να συνεχίζεται εφόρου ζωής σε δοση  1 κάψουλα ημερησίως

Το Το Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel) συνιστάται επίσης σε όλα τα χειρουργηθέντα άτομα με ωτοσκλήρυνση, σε δόσεις συντηρήσεως, της μιας κάψουλας ημερησίως εφόρου ζωής.

Το φθοριούχο νατριο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην ωτοσκλήρυνση τα τελευταία 50 χρόνια [1]. 

Το Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel)  μπορεί να πάρουν[1]:

1. Άτομα με αρχόμενη ωτοσκλήρυνση

2. Λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση

3. Πολύ προχωρημένη ωτοσκλήρυνση 

4. Άτομα με ωτοσκλήρυνση που χειρουργήθηκαν επιτυχώς, αλλά πρέπει να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου.

Έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση Φθοριούχου Νάτριου είναι αποτελεσματικότερη, όταν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα και βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο. Σε όλους τους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση υπολογίζονται τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 στον ορό, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3, τα οποία πρέπει να είναι > των 30ng/ml. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα τότε χορηγείται επιπλέον δόση βιταμίνης D3 σε δόση με αυτήν των 1000 ΙU, που υπάρχει σε κάθε κάψουλα Florigkel.

Συνολικά, αν ένας ασθενής παίρνει 3 κάψουλες Florigkel προσλαμβάνει 3000 ΙUβιταμίνης D3 ημερησίως Αν ήδη έχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 θα πρέπει να προσλαμβάνει συμπληρωματικά άλλες 2000 IUβιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (D3 Gkelin drops) [2, 3]. Βλέπε: Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©

Το Florigkel μπορεί να χορηγηθεί στην  ενεργό κοχλιακή ωτοσπογγίωση, στην οποία μπορεί να χορηγούνται  μία-δύο κάψουλες τρεις φορές την ημέρα [6, 7]. 

Παρακάτω παρατίθεται συνοπτικά η δράση των λοιπών συστατικών που υπάρχουν στις κάψουλες του Florigkel εκτός του φθοριούχου νατρίου και του ανθρακικού ασβεστίου. Συγκεκριμένα, είναι γνωστά τα ακόλουθα για το  κιτρικό μαγνήσιο, βιταμίνη D3 και βιταμίνη Κ2. ÂÂ Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D3 στην ομοιόσταση του ασβεστίου είναι να αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο .Το ασβέστιο απορροφάται τόσο από μια ενεργή διακυτταρική οδό, η οποία εξαρτάται από την ενέργεια, όσο και από μια παθητική παρακυτταρική οδό μέσω στενών συνδέσεων. 1,25 Διυδροξυβιταμίνη D3 (1,25(OH)2D3) η ορμονικά ενεργή μορφή της βιταμίνης D3, μέσω των γονιδιωματικών της δράσεων, είναι ο κύριος διεγέρτης της ενεργού εντερικής απορρόφησης ασβεστίου που περιλαμβάνει εισροή ασβεστίου, μετατόπιση ασβεστίου μέσω του εσωτερικού του εντεροκυττάρου και βασεοπλευρική εξώθηση του ασβεστίου από την εντερική πλασματική αντλία μεμβράνης[7]. 

Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται matrix GLA η οποία αφαιρεί το ασβέστιο από τους μαλακούς ιστούς και επίσης ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία συγκρατεί το ασβέστιο στα οστά[8] .

Αυτές οι βιοχημικές διαδικασίες διεκπεραιώνονται με τη υποχρεωτική παρουσία του μαγνησίου. Η βιταμίνη Κ2  και το μαγνήσιο  φαίνεται να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών[9].

Το Florigkel προάγει την ωρίμανση των ωτοσπογγιακών βλαβών και έτσι επιβραδύνει ή αναστέλλει την εξέλιξη της νευροαισθητήριας απώλειας της ακοής [3, 6].

Βιβλιογραφία

1. Δ.Ν. ΓΚΕΛΗΣ, Ε. ΓΚΟΛΑΣ, Κ. ΛΥΤΡΙΔΗΣ, Α. ΠΑΓΚΑΛΟΣ, Δ. ΜΠΑΤΖΑΚΑΚΗΣ, Τ. ΚΥΡΑΤΖΙΔΗΣ. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ. , ΙΔ΄ Έκδοση Ιανουάριος 2023

2. Uppal S, Bajaj Y, Coatesworth AP. Otosclerosis 2: the medical management of otosclerosis. Int J Clin Pract. 2010 Jan;64(2):256-65.

3. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005 May 11;293(18):2257-64.

4. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski J. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009 Oct 1;339:b3692.

5. F H Linthicum Jr, H P House, S R Althaus The effect of sodium fluoride on otosclerotic activity as determined by strontium. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1973 Jul-Aug;82(4):609-15.  doi: 10.1177/000348947308200417.

J R Causse, J Uriel, J Berges, P Bretlau, J B Causse.  [Enzymatic mechanism of otosclerosis. Action of NaF] Ann Otolaryngol Chir Cervicofac. 1981;98(6):269-97.

7.Sylvia Christakos, Puneet Dhawan, Angela Porta, Leila J Mady, Tanya Seth. Vitamin D and intestinal calcium absorption. Mol Cell Endocrinol. 2011 Dec 5;347(1-2):25-9.

8. Kathleen L Berkner, Kurt W Runge.Vitamin K-Dependent Protein Activation: Normal Gamma-Glutamyl Carboxylation and Disruption in Disease. Int J Mol Sci. 2022 May 20;23(10):5759.

9.Anna Capozzi, Giovanni Scambia, Stefano Lello. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///