Αντινικοτινικό εμβόλιο (NicVAX®)

Αντινικοτινικό εμβόλιο (NicVAX®)

 

alt
Kαλή Κυριακή, Ιατρός ΩΡΛ, Επιμελήτρια Β΄Γεν. Νοσοκομείο Ναυπλίου

Η Αμερικανική εταιρεία Nabi Biopharmaceuticals έχει αναπτύξει το εμβόλιο  NicVAX® (Εμβόλιο συζευγμένης

alt
Δανιήλ Αικατερίνη, Ιατρός ΩΡΛ, Μοίρες, Ηρακλειο, Κρήτης

νικοτίνης, Nicotine Conjugate Vaccine). Το NicVAX®  είναι ένα νέο προϊόν με κρυφή ακόμη πατέντα, που στοχεύει στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Το NicVAX είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία συνδέονται με τη νικοτίνη και την προλαβαίνουν να εισέλθει στον εγκέφαλο.

 

 

Οι κατασκευαστές του εμβολίου πιστεύουν ότι τα νικοτινικά αντισώματα  δρούν σαν ΄΄σφουγγάρι΄΄  που απορροφά τη νικοτίνη καθώς κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος, παρεμποδίζοντάς την να φτάσει στον εγκέφαλο. Το θετικό ερέθισμα στον εγκέφαλο που κανονικά προκαλείτο από τη νικοτίνη δεν θα υπάρχει πλέον.

Οι προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με ΝicVAX μπορεί να προλάβει τη νικοτίνη να φτάσει στον εγκέφαλο και να αποκλειστούν τα αποτελέσματά της. Στα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνονται και αυτά που οδηγούν στην εξάρτηση ή μπορεί να ενισχύσουν και να την συντηρήσουν.

 

 

Η κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙ έχουν επιβεβαιώσει την αξιοπιστίας του εμβολίου και έδειξαν ότι ένα εμβόλιο κατά της νικοτίνης μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη διακοπή του καπνίσματος στους ανθρώπους, αρκεί τα παρεχόμενα αντινικοτινικά αντισώματα να βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Maurer P, Bachmann MF. Therapeutic vaccines for nicotine dependence. Curr Opin Mol Ther. 2006 Feb;8(1):11-6.alt

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///