Κυτταρολογία με ψήκτριση σε δερματικές βλάβες της κεφαλής και του τραχήλου

alt
Παπαδάκης 
Χαρίτων, 
Ιατρός ΩΡΛ,
Διευθυντής ΩΡΛ
Κλινικής, Γεν. 
Νοσ. Χανίων, 
Κρήτης

H κυτταρολογία με ψήκτριση είναι μια καλά καθιερωμένη διαγνωστική διαδικασία, που χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους, παθολόγους και χειρουργούς για τη λήψη αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από βλάβες. Αξιολογήσαμε  την αξιοπιστία της μεθόδου σε ελκωτικές και καταστάσεις που μοιάζουν με όγκο και αναδύονται στο  δέρμα της κεφαλής και του τραχήλου.

 

Προς τούτο για μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 28 μηνών  εφαρμόσαμε  κυτταρολογική εξέταση με τη χρήση ψήκτρας κυττάρων (cytobrush) σε 86 ασθενείς που επισκέφτηκαν την Ωτορινολαρυγγολογική  κλινική του νοσοκομείου Χανίων, Κρήτης.

 

Αποτελέσματα: Η κυτταρολογική ανάλυση εντόπισε 63 από τους 64 ιστολογικά αποδεδειγμένους κακοήθεις όγκους (60 βασικοκυτταρικά  και επιθηλιακού τύπου καρκινώματα και τρία μεταστατικά αδενοκαρκινώματα) και 21 από 22 καλοήθεις βλάβες. Υπήρξε ένα ψευδώς θετικό και ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Βιβλιογραφία

 

Tamiolakis D, Proimos E, Perogamvrakis GE, Skoulakis CE, Georgiou GC, Papadakis CE. Brushing cytology in cutaneous lesions of the head and neck. J Laryngol Otol. 2007 Jul;121(7):676-9.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///