Αντιλήψεις των γονέων για την παιδική αποφρακτική υπνική άπνοια και την αδενοειδεκτομή

alt
Κόντζογλου Γεώργιος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη

Ο Strocker και Shapiro NL ερεύνησαν τις γονεϊκές αντιλήψεις και γνώσεις για την αποφρακτική  υπνική άπνοια και την αδενοειδεκτομή επί 584 ασθενών.

Βρέθηκε ότι το 95% των γονέων αναγνώρισαν ότι η παιδιατρική υπνική άπνοια αποτελεί ΄΄σοβαρή κατάσταση΄΄ Δεκαπέντε στους  εκατό θεώρησααν τους εαυτούς τους γνώστες του θέματος.

Το ένα πέμπτο καταλάβαινε ότι  η΄αποφρακτική  υπνική άπνοια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαναπνευστική νόσο, ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη ή να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η διαταραχή  συγκέντρωσης της προσοχής και υπερκινητικότητα.

Λιγότερο του 20% ήξερε ότι η παιδιατρική υπνική άπνοια θα μπορούσε να θεραπευτεί με αδενοειδεκτομή. 37% πίστευε ότι η αδενοαμυγδαλεκτομή αποτελεί μια παρωχημένη θεραπευτική διαδικασία..

Μόλις οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια στα παιδιά μπορεί να θεραπευτεί με αδενοειδοαμυγδαλεκτομή , το 82% εμφάμνησε αδημονία πότε τα παιδιά τους θα κάνουν αδενοειδοαμυγδαλεκτομή.

Από αυτή την έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι γονείς δεν έχουν κατανόηση για τα συμπτώματα της παιδικής υπνικής άπνοιας  εξαιτίας της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών και  τα επακόλουθά της στη γενική υγεία των παιδιών..

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι λποιπόν οφείλουν να αναπτύξουν ερύτερες οδούς επικοινωνίας τόσο με τους παιδιάτρους, όσο και με τους γονείς των παιδιών με υπνικές άπνοιες συνεπεία της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών.

Βιβλιογραφία
Strocker AM, Shapiro NL Parental understanding and attitudes of pediatric obstructive sleep apnea and adenotonsillectomy.. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2007 Nov;71(11):1709-15.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///