Ενδοσκόπηση ρινοφάρυγγα με φαρμακευτικό ύπνο

alt
Μανδραλή Θωμαίς, Ιατρός, Ωτορινολαρυγ-γολόγος, Γεν. Νοσοκομείο Βέρροιας

H ενδοσκόπηση με φαρμακευτικό ύπνο χρησιμοποιείται σήμερα ως νέο διαγνωστικό μέσο στην έρευνα των πασχόντων από διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο. 

H ενδοσκόπηση με φαρμακευτικό ύπνο  άλλαξε ριζικά τον τρόπο και τη στρατηγική της αντιμετώπισης του παθολογικού ροχαλητού και της άπνοιας στον ύπνο, όπως έχουν αποδείξει οι κλινικές μελέτες.

Αν εξαιρέσει κανείς τη μέτρια προς βαριά αποφρακτική υπνική άπνοια η ενδοσκόπηση με φαρμακευτικό ύπνο του ρινοφάρυγγα, φάρυγγα και λάρυγγα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο μελέτης και έρευνας των διαταραχών της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Συνιστάται η χρησιμοποίηση του απλοποιημένου πρωτοκόλλου της ενδοσκόπησης με φαρμακευτικό ύπνο από τον κάθε ωτορινολαρυγγολόγο.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι λόγω της εξοικείωσής του με τις παραπάνω ανατομικής περιοχές και την εκπαίδευσή τους στη χρήση των σύγχρονων ενδοσκοπίων μπορεί να δώσουν διαγνωστικές απαντήσεις και θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς με αναπνευστικές διαταραχές κατά τον ύπνο.

 

 

Βιβλιογραφία

 

Pilaete K, De Medts J, Delsupehe KG. Drug-induced sleep endoscopy changes snoring management plan very significantly compared to standard clinical evaluation. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013 Nov 7.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///