Ποιά φάρμακα ευνοούν την πρόκληση ροχαλητού;©

Ποιά φάρμακα ευνοούν την πρόκληση ροχαλητού;©

alt
Δρίβας Εμμανουήλ, Ιατρός, ΩΡΛ, Βόλος,        Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειώμν, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών

Υπάρχουν αποδείξεις ότι ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τη δυνατότητα των τοιχωμάτων του φάρυγγα, να συμπίπτουν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το οινόπνευμα, τα υπνωτικά, τα ηρεμιστικά, τα μυοχαλαρωτικά τα αντιισταμινικά και τα οπιοειδή αναλγητικά (μορφίνη, πεθιδίνη), τα εντιεπιληπτικά.

 

Η έρευνα στα πειραματόζωα και στους ανθρώπους έδειξε ότι αυτά τα φάρμακα ελαττώνουν την δραστηριότητα των μυών του φάρυγγα (οι έρευνες έγιναν με ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο), χωρίς να επηρεάζουν τη δραστηριότητα του μυός του διαφράγματος.

 

Δηλαδή τα παραπάνω φάρμακα διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων που διαστέλλουν ή διευρύνουν το φάρυγγα και των δυνάμεων που προκαλούν σύμπτωση των τοιχωμάτων του.

 

Το οινόπνευμα και τα υπνωτικά δεν προκαλούν αποφρακτική υπνική άπνοια, αλλά την επιδεινώνουν, θα πρέπει λοιπόν όσοι ροχαλίζουν οπωσδήποτε να αποφεύγουν το οινόπνευμα και τα παραπάνω φάρμακα [1].

Η ανεξέλεγκτη επιληψία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο αποφρακτικός δείκτης (περισσότερες από 5 άπνοιες την ώρα, στον ύπνο) αυξάνει, όσο αυξάνει ο αριθμός των αντιεπιληπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο ασθενής. Στα παιδιά με επιληψία και διαταραγμένο ύπνο η αποφρακτική υπνική άπνοια  σχετίζεται με ανεξέλεγκτη επιληψία και είναι σοβαρότερη όταν υπάρχει πολυθεραπεία της επιληψίας. Τα παιδιά με ανεξέλεγκτους σπασμούς θα πρέπει να γίνεται ως εξέταση ρουτίνας η μελέτη ύπνου και η καταγραφή των απνοιών , κατά τη διάρκεια 8ωρου ύπνου [2].

Βιβλιογραφία

1. Liistro G et al: Management of sleep apnea syndrome Eur Respir J. 8: 1751-1755,1995

2. Jain SV, Horn PS, Simakajornboon N, Glauser TA. Obstructive sleep apnea and primary snoring in children with epilepsy. J Child Neurol. 2013 Jan;28(1):77-82. doi: 10.1177/0883073812440326. Epub 2012 May 10.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///