Αντιμετώπιση του ροχαλητού και των υπνικών με καυτηριασμό ραδιοσυχνοτήτων

alt

Μέγας Ιωάννης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας/υπόπνοιας ο περιοδικός περιορισμός ή η διακοπή της εισόδου αέρα στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια του ύπνου

Το σύνδρομο συνοδεύεται από θορυβώδες ροχαλητό, διαταραγμένο ύπνο και ποικίλο αριθμό απνοιών.

Εφαρμόζονται μεταξύ των άλλων διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί τα η αποφρακτική υπνική άπνοια/υπόπνοια, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πασχόντων και ο περιορισμός των σημείων υπνικής άπνοιας που καταγράφονται κατά την μελέτη ύπνου με την πολυυπνογραφία.[1]

. Ο καυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες εφαρμόζεται ευρύτατα για τη θεραπεία του ροχαλητού και των υπνικών απνοιών.

Είναι μια κατάλληλη θεραπευτική τεχνική, με την οποία μπορεί ο χειθρουργός να εργαστεί τόσον επιφανειακά, όσο και ενδοϊστικά.

Προς αποφυγήν παράπλευρων βλαβών από το σημείο εισόδου του ηλεκτροδίου συνιστάται ή κάθε είσοδος του ηλεκτροδίου να απέχει από την προηγηθείσα 8 mm, διότι τόση διάμετρο έχει η βλάβη που δημιουργείται στον ιστό, στον οποία εισάχθηκε το ηλεκτρόδιο.

Το μέγεθος της ιστικής βλάβης είναι ανεξάρτητο από την ένταση της κάθε εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.

Η πλήρωση του οπισθορρινικού χώρου με γάζα ανυψώνει και διατείνει τη μαλακή υπερώα και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας καρφώνοντας ηλεκτρόδιο σ΄άυτή την περιοχή.

Η ένεση τοπικού αναισθητικού αυξάνει τον ενδοϊστικό χώρο, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο λανθασμένης εισαγωγής του ηλεκτροδίου και την επακόλουθη δημιουργία εξέλκωσης ή δημιουργίας συριγγίου.

Ο περιορισμός του ιστικού όγκου της βάσης της γλώσσας και της μαλακής υπερώας με τη συνδυασμένη εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, όταν γίνεται από έμπειρα και εκπαιδευμένα χέρια, της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας [3].

Βιβλιογραφία

1. Sundaram S1, Bridgman SA, Lim J, Lasserson TJ. Surgery for obstructive sleep apnoea. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Oct 19;(4):CD001004.

2. Virk JS1, Kumar G, Al-Okati D, Kotecha B. Radiofrequency ablation in snoring surgery: local tissue effects and safety measures. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2014 Jun 27. [Epub ahead of print]

3. Stuck BA1, Starzak K, Hein G, Verse T, Hörmann K, Maurer JT. Combined radiofrequency surgery of the tongue base and soft palate in obstructive sleep apnoea. Acta Otolaryngol. 2004 Sep;124(7):827-32.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///