Το σύνδρομο της μη αλλεργικής ρινίτιδας με ηωσινοφιλία (NARES)

alt

Καμπέρος Αντώνιος,

Διευθυντής-Συντονιστής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς

alt
Κλούτσος Γεώργιος, 

Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του Τζανείου Νοσ,. Πειραιώς

Tο σύνδρομο της μη αλλεργικής ρινίτιδος με ηωσινοφιλία (ΝARES) έχει περιγραφεί  μόλις το 1979 από τους Jacobs, Freedman και Boswell, ενώ το 1982 οι Rupp και Friedman το περιέγραψαν και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Τα συμπτώματα είναι τα συνήθη της υπεραντιδραστικής ρινίτιδας που διαρκούν όλο τον χρόνο και είναι: Βήχας, που συνήθως εμφανίζεται με κρίσεις, έντονη ρινική συμφόρηση, υδαρή ρινόρροια,  ερυθρότητα των  οφθαλμών.

 

Η ΝΑRES είναι ένα κλινικό σύνδρομο, το οποίο συνίσταται από συμπτώματα όπως της αλλεργικής ρινίτιδας, χωρίς όμως να αποδεικνύεται η παρουσία ατοπίας με τις δερματικές και τις in vitro δοκιμασίες, ενώ η κυτταρολογική ανάλυση της μύτης παρουσιάζει               ηωσινόφιλα περισσότερα του 20%. 

 

 Ένα προεξάρχον χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η ανοσμία  που είναι άσχετη από αλλεργική ρινίτιδα. Η παθολογική φυσιολογία της  NARES είναι ανεπαρκώς κατανοητήis. Το σύνδρομο είναι αυτοδιαιωνιζόμενο, δημιουργώντας μια χρόνια ηωσινοφιλική ρινική φλεγμονή με ανάπτυξη μικροπολυπόδων ή πολυπόδων. Επίσης πιθανόν παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του συνδρόμου και τα μαστοκύτταρα.

 

Η NARES αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, ευαισθησία στην ασπιρίνη και αποφρακτική υπνική άπνοια. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση ενδορρινικών κορτικοστεροειδών με ή χωρίς μη ηρεμιστικά αντιισταμινικά κα ανταγωνιστή των λευκοτραινίων, (Ellis και Keith 2007).

 

Το 2004 ο Κλούτσος και συν ανακοίνωσαν  συνολικά 100 ασθενείς (43 άρρενες – 57 θήλεις), μέσης ηλικίας 38.7 έτη, οι οποίοι παρουσίαζαν την ανωτέρω συμπτωματολογία. Εξ αυτών, οι 16 ασθενείς διεγνώσθησαν ως πάσχοντες από σύνδρομο NARES, ποσοστό σχετικά υψηλό.

 

Γιαυτό οι ασθενείς με κλινική εικόνα αλλεργικής ρινίτιδας, που αποδεικνύεται ότι δεν υποκρύπτουν ατοπικό μηχανισμό πρέπει να κάνουν κυτταρολογικό έλεγχο ή ακόμη και βιοψία του ρινικού βλεννογόνου και να αναζητάται η ΝΑRES,  ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και να προλαμβάνεται η δημιουργία ρινικών πολυπόδων .

 

Βιβλιογραφία

 

Κλούτσος Γ., . Μπαλατσούρας Δ.Γ, Σακελλαριάδης Β., Λεοντιάδης Α.,  Οικονόμου Ν.Κ., Καμπέρος Α. Τo σύνδρομο της μη αλλεργικής ρινίτιδας με   (NARES). Ανακοίνωση που έγινε στο 4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ρινολογίας, Θεσσαλονίκη, 2004.

Ellis AK, Keith PK. Nonallergic rhinitis with eosinophilia syndrome and related disorders. Clin Allergy Immunol. 2007;19:87-100.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///