Απεικονιστικές μέθοδοι στη διάγνωση και στον χειρισμό της ρινοκολπίτιδας στα παιδια

alt

Ψυχογιός Γεώργιος, Ιατρός ΩΡΛ, Ερλανγκεν Γερμανίας

Η ρινοκολπίτιδα στα παιδιά είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Η διάγνωση και της οξείας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας όσον αφορά τον πληθυσμό των παιδιών πρέπει να γίνεται βασικά από την κλινική εικόνα και όχι μόνο από τα ακτινολογικά ευρήματα και μόνο.

 

Η απλή ακτινογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος απεικόνισης για διάφορες παθολογικές καταστάσεις των παραρρινίων κόλπων αλλά η αξονική τομογραφία παραμένει μέθοδος εκλογής για την απεικονιστική εκτίμηση της οξείας και χρόνιας ρινοκολπίτιδας.

 

Στην οξεία  ρινοκολπίτιδα, η αξονική τομογραφία ενδείκνυται σε ασθενείς με συμπτωματολογία που διαρκεί πάνω από 10 ημέρες υπό θεραπεία και σε ασθενείς με υποψία επιπλοκών (ειδικά του εγκεφάλου και του οφθαλμικού κόγχου). Σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία των παραρρινίων κόλπων, του οφθαλμικού κόγχου και του εγκεφάλου πρέπει να γίνεται επί υποψίας εκτεταμένων ή πολλαπλών επιπλοκών της ρινοκολπίτιδας.

 

Για την διάγνωση και αντιμετώπιση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας η αξονική τομογραφία είναι η πλέον ενδεδειγμένη, διότι παρέχει λεπτομερώς πληροφορίες για την ανατομική της περιοχής, όταν και το χειρουργείο είναι απαραίτητο. Οι μελέτες της πυρηνικής ιατρικής και των υπέρηχων είναι σπανίως ενδεικνυόμενες στην οξεία και χρόνια ρινοκολπίτιδα.

Βιβλιογραφία

Triulzi F, Zirpoli S. Imaging techniques in the diagnosis and management of rhinosinusitis in children.Pediatr Allergy Immunol 2007: 18 (Suppl. 18): 46-49. 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///