Μηχανισμός της πρόκλησης πόνου της περιοχής των ιγμορείων σε ασθενείς με ιγμορίτιδα

 

alt

Παυλάκης Σπύρος, 

Ωτορινολαρυγγολόγος, Καλαμάτα

 

Ένα από τα κυριότερα συνηθισμένα συμπτώματα στη γναθιαία κολπίτιδα είναι ο πόνος πάνω από την περιοχή του μολυσμένου κόλπου, όταν ο ασθενής κάμπτει την κεφαλή του ή όταν ξαπλώνει ύπτιος.

 

Είναι διαδεδομένη η σκέψη ότι ο πόνος είναι επακόλουθο της αυξημένης πίεσης στις παραρρίνιες κοιλότητες, όταν σκύβει προς τα εμπρός ο ασθενής, π.χ. όταν βάζει την κεφαλή του ανάμεσα στα γόνατά του. Βρέθηκε ότι αυτή η αύξηση της μανομετρικής πίεσης στον κόλπο είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει πόνο από πίεση.

 

Ο πόνος πιθανότατα προκαλείται από τη διάταση των αγγείων του βλεννογόνου, που είναι επακόλουθο της αύξησης της συμφόρησης και της πίεσης στις φλέβες του μολυσμένου κόλπου, παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος δια των αρτηριών, όταν κάμπτει ο ασθενής προς τα εμπρός την  κεφαλή ή όταν κατακλίνεται ύπτιος.

 

Ο πόνος δεν εκδηλώνεται πάντοτε σε κόλπους με αποφραγμένα στόμια. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν  ότι πονούν, ενώ οι κόλποι αερίζονται κανονικά.

Βιβλιογραφία

Falck B et al: The relationship between body posture and pressure in occluded maxillary sinus of man. Rhinology, 27, 161-167, 1989

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///