Αντιμετώπιση της χρονίας ρινοκολπίτιδας και των ρινικών πολυπόδων με δουπιλουμάμπη (Dupilumab)©

alt
Δρ Ιωσήφ Β. Βιτάλ, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος-Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου,Ιατρείο:  Μητροπόλεως 71, 54622 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 277698, Κιν.: 6974 505052E-mail: joevital@gmail.com, www.

Επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
alt
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών  Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, 20131          Τ. 2741026631, 6944280764                pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr              ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Κλινική Φαρμακολογία
Η δουπιλουμάμπη (Dupilumab) είναι  ένας ανταγωνιστής   του υποδοχέα άλφα της ιντερλευκίνης-4 [ interleukin-4 (IL-4) receptor alpha antagonist]. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα της υποκλάσης της ανοσοσφαιρίνης G4, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία  Dupixent [1, 2].

Η  Dupilumab (Dupixent) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, ανέφεραν οι ερευνητές στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) του 2019 [3].

"Σε ασθενείς με σοβαρή, ανεξέλεγκτη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, η δουπιλουμάμπη (dupilumab) βελτίωσε σημαντικά όλα τα στοιχεία  της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των ρινικών πολύποδων, της θολερότητας  των  παραρρίνιων κόλπων και των συμπτωμάτων της ρινοκολπίτιδας.

Η δουπιλουμάμπη (Dupilumab) επίσης μείωσε την ανοσμία και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των πασχόντων, που σχετίζεται με την υγεία, με βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήδη από την 4η εβδομάδα και διατηρήθηκαν μέχρι την 24η εβδομάδα.

Είναι γνωστόν ότι  η σοβαρότητα των συμπτωμάτων των ασθενών με χρόνια ρινοκολπίτιδα και  ρινικούς πολύποδες υποτιμάται από πολλούς γιατρούς. Εξετάζοντας  τα ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής των ασθενών με αυτούς τους πολύποδες, θα διαπιστώσουμε ότι η ποιότητα ζωής τους είναι παρόμοια με εκείνη της  χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και  της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας..

Σε μια  πολυκεντρική μελέτη φάσης 3 SINUS-24, περιλήφθηκαν  276 ασθενείς με σοβαρή χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, με ή χωρίς συνύπαρξη άσθματος, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρησιμοποιούσαν ρινικό σπρέι φουροϊκής μομεταζόνης. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν 1: 1 , δηλαδή σ΄αυτούς που χορηγήθηκαν 300 mg δουπιλουμάμπης (Dupilumab) και  σε αυτούς που πήραν εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε 2 εβδομάδες και με επιπλέον εφαρμογή ρινικών ψεκασμών   με φουροϊκή μομεταζόνη.

Η θεραπεία με δουπιλουμάμπη (Dupilumab) μείωσε το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονταν  συστηματικά κορτικοστεροειδή και ρινική χειρουργική κατά 73%.

Μεταξύ των πασχόντων στους οποίους συνυπήρχε  άσθμα (58,3%), η δουπιλουμάμπη (Dupilumab)  βελτίωσε τη λειτουργία των πνευμόνων ( P <.001) και  έθεσε υπό έλεγχο το άσθμα ( P <.0001).

Μετά από 24 εβδομάδες, οι ασθενείς στην ομάδα της δουπιλουμάμπης (Dupilumab) είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη βαθμολογία ρινικού πολύποδα (-2.06) και τη ρινική συμφόρηση που ανέφερε ασθενής (-0.89), καθώς και βελτιώσεις στη βαθμολογία της αξονικής τομογραφίας με υπολογισμό Lund-Mackay (-7.44), τη  δοκιμασία οσφρητικής ικανότητας  UPSIT  (+10,56) και SNOT-22 (-21,12 · P 
Το πιο συχνό ανεπιθύμητο συμβάν στην ομάδα των ασθενών  που έπαιρναν δουπιλουμάμπη (Dupilumab) ήταν η επίσταξη (7,7% έναντι 3,0%), [4].

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Dupixent (dupilumab) prescribing information. Tarrytown, New York: Regeneron Pharmaceuticals; Mar, 2017.

2.Daniella D’Ippolito, PharmD and Michele Pisano, PharmD, BCGP, CDE Dupilumab (Dupixent)

An Interleukin-4 Receptor Antagonist for Atopic Dermatitis. P T. 2018 Sep; 43(9): 532–535.

3.Han JK et al. AAAAI 2019, Abstract L4.

4.Han JK et al ,Efficacy and Safety of Dupilumab in Patients with Chronic Rhinosinusitis with Nasal Polyps: Results from the Randomized Phase 3 Sinus-24 Study.  J ALLERGY CLIN IMMUNOL . February 2019, Volume 143, Issue 2, Supplement, Page AB422
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///