DEPON ANAΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔΙΣΚΙΑ 500mg

Depon â (Paracetamol) (Bristol – Myers Squibb)

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ -ΑΝTIΠΥΡΕΤIΚΟ

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 

ΔΙΣΚΙΑ ΑΠΛΑ, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 500mg, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 1000mg (MAXIMUΜ) ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΑ

ΔΡΑΣΗ: Το DEPON περιέχει σαν δραστική ουσία την παρακεταμόλη, που έχει ισχυρή αναλγητική και αντιπυρετική δράση, παρόμοια με αυτή του ακετυλοσαλικυλικού οξέος. Το DEPON ανακουφίζει γρήγορα και αποτελεσματικά από τους πόνους, την αδιαθεσία και τον πυρετό επειδή απορροφάται γρήγορα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Τ ο

DEPON δρα κατασταλτικά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με αποκλεισμό των κέντρων του πόνου, παρέχοντας γρήγορη ανακούφιση. Τ ο DΕΡΟΝ ελαττώνει τον πυρετό με απευθείας δράση επί του θερμορυθμιστικού κέντρου του Κ. Ν .Σ., αυξάνοντας την αποβολή θερμότητας από το σώμα με αύξηση της ροής του αίματος στην περιφέρεια και με εφίδρωση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το DEPON είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές αναλγητικό, αντιπυρετικό , για καταστάσεις όπως: πονοκέφαλoc, πυρετός, πονόδοντος, νευραλγίες, μυαλγίες, πόνοι αρθρώσεων, πόνοι περιόδου. Προτιμάται σε άτομα, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος (υπερευαισθησία στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ, διαταραχές της πηκτικότητας, ιστορικό πεπτικού έλκους, ουρικη αρθρίτιδα).

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το DEPON αντενδείκνυται σε ασθενείς με ευαισθησία στα συστατικά του και σε άτομα με βαριά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια..'

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Η παρακεταμόλη σε θεραπευτικές δόσεις στερείται σχεδόν ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε μεγάλες δόσεις ή χρόνια χορήγηση αναφέρονται ελαφρά γαστρικά ενοχλήματα, αιμολυτική αναιμία, ακοκκιοκυτταραιμία, μεθαιμοσφαιριναιμία,  δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, πυρετός, υπογλυκαιμία, διέγερση του Κ.Ν.Σ. ή υπνηλία. Σε υπερδοσολογία 10-15 g εφάπαξ (20-30 δισκία) μπορεί να παρουσιασθεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια. 'Έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις και με μικρότερες δόσεις (5,85 g / 24 ώρες).

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ: Η χολεστυραμίνη μειώνει την απορρόφηση της παρακεταμόλης, ενώ η μετοκλοπραμίδη την αυξάνει. Με ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που είναι απαγωγείς των ηπατικών ενζύμων, όπως η φαινοβαρβιτάλη ή το οινόπνευμα αυξάνεται ο κίνδυνος τοξικής ηπατικής επίδρασης. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟIΗΣΕIΣ: Το DEPON πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε άτομα με ελαφρά ηπατική η νεφρική ανεπάρκεια, σε αλκοολικούς και να γίνεται παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας σε μακροχρόνια χορήγηση. Πρέπει επίσης να χορηγείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά το θηλασμό και να λαμβάνεται υπόψη ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην υπερδοσολογία. Επειδή τα αναβράζοντα δισκία περιέχουν αυξημένη ποσότητα νατρίου, δεν συνιστώνται σε ασθενείς που ακολουθούν άναλο δίαιτα (νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς).

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ: Μέχρι σήμερα δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ότι η παρακεταμόλη προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στο έμβρυο. Εν τούτοις, πρέπει να λαμβάνονται οι συνήθεις προφυλάξεις που αφορούν τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.Η παρακεταμόλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα, αλλά σε θεραπευτικές δόσεις δεν φαίνεται να έχει δυσμενείς επιδράσεις στο βρέφος.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ- ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: Ενήλικες: 500-1000 mg (0,5-1 g) κάθε 4-6 ώρες. Η ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 g για χορήγηση βραχείας διάρκειας και τα 2,5 g για χρόνια χορήγηση. Παιδιά: 6-12 ετών: 250-500 mg (3-4 φορές ημερηmως). Παιδιά: 1-6 ετών: 120 -250 mg (3-4 φορές ημερησίως). Βρέφη 3-12 μηνών: 60-120 mg (3-4 φορές ημερησίως) , Τα δισκία σε αναβράζουσα μορφή -αναβραζοντα 500mg και αναβραζοντα 1000mg (MAXIMUM) -δεν χρησιμοποιούνται ως έχουν. Πρέπει να διαλύονται σε νερό. Για τη διάλυση τους -διάλυση 2 αναβραζόντων 500mg ταυτόχρονα η 1 αναβράζοντος 1000mg (MAXIMUM) -θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό (150 ml). Ο ασθενής πρέπει να πίνει το διάλυμα αμέσως μετά τη διάλυση των αναβραζόντων δισκίων στο νερό. Προσοχή: Επειδή τα αναβράζοντα δισκία περιέχουν αυξημένη ποσότητα νατρίου, δεν συνιστώνται σε ασθενείς που ακολουθούν άναλο δίαιτα (νεφροπαθείς. καρδιοπαθείς).

Το πιο κάτω δοσολογικό σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών:

ΔΙΣΚΙΑ ΑΠΛΑ 500mg: 1-2 ΔΙΣΚΙΑ, ΚΑΘΕ 4 -6 ΩΡΕΣ (Mέχρι 8 δισκία για βραχεία χορήγηση. Μέχρι 5 δισκία για χρονία χορήγηση.

ΔΙΣΚΙΑ ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 500mg: 1-2 ΔΙΣΚΙΑ, ΚΑΘΕ 4 -6 ΩΡΕΣ ( Μέχρι 8 δισκία για βραχεία χορήγηση. Μέχρι 5 δισκία για χρονία χορήγηση.

ΔΙΣΚΙΑ ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 1000mg (MAXIMUM): 1 ΔΙΣΚΙΟ ΚΑΘΕ 4 -6 ΩΡΕΣ (Μέχρι 4 δισκία για βραχεία χορήγηση. Μέχρι 2,5 δισκία για χρόνια χορήγηση).

ΥΠΟΘΕΤΑ 600mg: 1 ΥΠΟΘΕΤΟ ΜΕΧΡΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Για Ειδικές περιπτώσεις μέχρι 6 φορές την ημέρα, εφόσον η θεραπεία δεν είναι παρατεταμένη.

 

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ: Σε ενήλικες σπάνια αναφέρεται ηπατική βλάβη μετά την εφάπαξ από του στόματος λήψη δόσης μικρότερης των 10 g (140 mg/kg) και θάνατος με δόση μικρότερη των 15g. Kατά την οξεία δηλητηρίαση προκαλούνται βλάβες στο ήπαρ, στους νεφρούς. στην καρδιά και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η ηπατική βλάβη αναπτύσσεται μέσα στις πρώτες 12 ώρες από την λήψη, αλλά τα συμπτώματα ημπορεί να εμφανιστούν μετά από 24-48 ώρες.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνονται επίσης: εμετός, ναυτία. ζάλη, σύγχυση, πτώση της αρτηριακής πίεσης. αρρυθμίες και ίκτερος. Για την απομάκρυνση του φαρμάκου χορηγείται σιρόπι ιπεκακουάνας ή γίνεται πλύση στομάχου μέσα στο πρώτο 4ωρο από τη λήψη. Για τον καθορισμό της θεραπείας απαιτείται προσδιορισμός των επιπέδων της παρακεταμόλης στο πλάσμα, 3-4 ώρες μετά τη δηλητηρίαση. Ως αντίδοτο χορηγείται η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, από το στόμα. με δόση εφόδου 140 mg (ενός διαλύματος 20%) ανά χιλιόγραμμο βάρους και στη συνέχεια 70 mg/Kg κάθε 4 ώρες, επί 3 ημέρες. Το αντίδοτο πρέπει να χορηγείται μέσα σε 10-12 ώρες από τη λήψη της παρακεταμόλης.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ: DΕΡΟΝ ΔΙΣΚΙΑ 500 mg: Κουτί των 20 λευκών στρογγυλών δισκίων σε blisters, Κάθε δισκίο περιέχει 500 mg παρακεταμόλης. Έκδοχα: croscarmellose sodium, povidone, stearic acid, starch maize.

DEPON ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔIΣΚΙΑ 5OOmg: Σωληνάριο των 10 διχοτομούμενων λευκών στρογγυλών αναβραζόντων δισκίων. Κάθε αναβρ. δισκίο περιέχει 500mg παρακεταμόλης. Δεν περιέχουν ζάχαρη. Έκδοχα: citric acid anhydrous, sodium carbonate anhydrous, sodium hydrogen carbonate, sorbitol powder. saccharIn sodium, sodium docusate, polyvidone, sodium benzoate.

DEPON ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔΙΣΚΙΑ 1000 mg (MAXΙMUM): Koυτί των 8 διχοτομούμενων λευκών στρογγυλών δισκίων. Κάθε δισκίο περιέχει 1000mg παρακεταμόλης. Έκδοχα: citric acid (anhydrous) , sodium bicarbonate, sodium carbonate anhydrous, sorbitol, docusate sodium, polyvidone, saccharin sodium. potassium benzoate.

DEPON ΥΠΟΘΕΤΑ 600 mg: Koυτί των 6 λευκών υποθέτων. Κάθε υπόθετο περιέχει 600 mg παρακεταμόλης. Έκδοχα: semisynthetic glycerides.

ΦΥΛΑΞΗ: DEPON ΔIΣKΙA 500mg: Διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Να προστατεύονται  από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 C°.

DEPON ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔΙΣΚΙΑ 500mg: Διατηρούνται  σε θερμοκρασία περιβάλλοντος . Να προφυλάσσονται από την υγρασία. Μετά από κάθε χρήση, να κλείνετε καλά το πώμα του φιαλιδίου.

DEPON ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΔΙΣKΙA 1000mg (MAXΙMUM): Διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 25C°. Μετά από κάθε χρήση, να κλείνετε καλά το πώμα του φιαλιδίου.

PΟΝ  ΥΠΟΘΕΤΑ 6OOmg: Διατηρούνται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μικρότερη των 25 C°.

Τ ο προϊόν να χρησιμοποιείται μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναφέρεται στη συσκευασία. Το DEPON χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή.

Κυκλοφορούν επίσης και οι παιδιατρικές μορφές. DEPON ΣΙΡΟΠΙ 120mg/5ml και DEPON ΥΠΟΘΕΤΑ 200mg

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///