BETADINE

Betadine

Betadine[Ιωδιούχος Ποβιδόνη, Povidone iodine (Mundidone)]

Τα σκευάσματα Betadine  δρουν επιφανειακά και ασκούν τις αντισηπτικές ιδιότητες του ιωδίου. Το δραστικό τους συστατικό, το Povidone Ιodine, κατά την επαφή του με τους ιστούς απελευθερώνει βαθμιαίως ιώδιο.

Η μικροβιοκτόνος δράση του Betadine  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα Gram θετικών και Gram αρνητικών βακτηριδίων, μυκο­βακτηριδιων, ιών και μυκήτων καθώς και ορισμένα πρωτόζωα, παράσιτα και σπόρους.

Τα σκευάσματα Betadine  είναι υδροδιαλυτά, έχουν την ικανότητα να εισέρχονται στις μικρότερες πτυχές του δέρμα­τος και των βλεννογόνων και η δράση τους δεν επηρεάζεται παρουσία αίματος, πύου ή νεκρωμένων ιστών. Ακόμη, έχουν αποσμητική και αντιπιτυριδιακή ενέργεια. Δρουν γρήγορα (30"-90"), δεν αναπτύσσουν ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη, δεν εμποδίζουν την επούλωση των τραυμάτων και δεν προκαλούν τοπικό ερεθισμό ή εγκαύματα. Έχουν παρατεταμένη διάρκεια δράσης, τόση όσο διαρκεί ο χρωματισμός του δέρματος (περίπου 4 ώρες και ανάλογα με τη μορφή του σκευά­σματος). Ο χρωματισμός του δέρματος και των ρούχων είναι προσωρινός και αφαιρείται εύκολα με νερό.

  • Betadine solution (Povidone iodine 10%)

Ενδείξεις:-Προεγχειρητική και μετεγχειρητική αντισηψία. -Μικροβιακές ή μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις. -Αντισηψία τραυμάτων, εκδορών, ελκών. Το Betadine solution, όταν στεγνώσει σχηματίζει πάνω στο δέρμα ένα προστατευτικό φιλμ. 

Συσκευασία: Φιαλίδια των 30 ml και των 240 ml.

  • Betadine ointment (Povidone iodine 10%)  

Ενδείξεις: Αντισηψία τραυμάτων και εγκαυμάτων 1oυ, 2ου, και 3oυ βαθμού.

Αντισηψία του δέρματος κατά την εφαρμογή καθετήρων, ενδοφλεβίων εγχύσεων ή παρακεντήσεων. Άτονα έλκη, έλκη εκ κατακλίσεως.

Συσκευασία: Σωληνάρια των 30 g -Γάζα των 210 g.

  • Betadine surgical scrub-skin cleanser   

      (Povidone iodine 7,5%).

Το Betadine surgical scrub-skin cleanser δημιουργεί με νερό πλούσιο αντισηπτικό αφρό. Χρησιμοποιείται δε για την πλήρη απολύμανση και τον καθαρισμό του δέρματος.

Ενδείξεις: -Προεγχειρητική αντισηψία χεριών του προσωπικού του χειρουργείου. -Αντισηψία χεριών ιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτικού προσωπικού  ή άλλων προσώπων που έρχονται σ' επαφή με ασθενείς.

-Για την απολύμανση και τον καθαρισμό οιασδήποτε περιοχής του σώματος, -Σμηγματορροϊκή δερματίτις. -Ακμή

Συσκευασία: Φιάλες των 1000 ml- Φιαλίδια των 100 ml

  • Betadine antiseptic paint -alcoholic solution (Αλκοολικό διάλυμα Povidone iodine 10%)  
  • Ενδείξεις:-Για την πρόληψη και θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Η αλκοολική βάση του διαλύματος, αλλά και η μορφή της συσκευασίας με το πινελάκι καθιστούν το Betadine  antiseptic paint -alcoholic solution ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις, όπως μυκητιασικές λοιμώξεις και ερπητικές λοιμώξεις.  

Συσκευασία: Φιαλίδιο των 8 ml με πινελάκι'

  • Betadine  gargle-mouthwash (Povidone- iodine  1 %) Το Betadine  gargle-mouthwash χρησιμοποιείται σε πλύσεις

του στόματος και γαργαρισμούς για την αντισηψία της στο­ ματοφαρυγγικής κοιλότητας. Φονεύει βακτήρια, μύκητες, ιούς, αποστειρώνει το στόμα και εξαλείφει την κακοσμία.

Ενδείξεις και  οδηγίες χρήσεως:

Οδοντιατρική: εξαγωγές οδόντων, στοματίτις, άφθες, επεμβάσεις, ουλίτις, παροδοντοπάθεια, δυσοσμία στόματος.

Παθολογία-Ωτορινολαρυγγολογία:

Φαρυγγίτις, λαρυγγίτις, αμυγδαλίτις, κρυολόγημα, γρίπη, μετά από αμυγδαλεκτομή Στις παραπάνω περιπτώσεις το Betadine  gargle-mouthwash χρησιμοποιείται αδιάλυτο, τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Για την υγιεινή του στόματος: Προστατεύει από μεταδοτικές λοιμώξεις. Εξαλείφει την κακοσμία και δροσίζει το στόμα σε εμπύρετες, μετεγχειρητικές ή άλλες νοσηρές καταστάσεις. Χρησιμοποιούμενο καθημερινώς εξασφαλίζει ευχάριστη και δροσερή αναπνοή.

Για την υγιεινή του στόματος το Betadine  gargle-mouthwash χρησιμοποιείται αραιωμένο με δύο μέρη νερό.

Συσκευασία: Φιαλίδιο των 240 ml.

ΜΟΡΦΕΣ Betadine   ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ:

Betadine Vaginal Gel (Povidone Iodine 10%). Σωληνάρια 85 g, συνοδευόμενα από πλαστικό προωθητήρα.

Betadineâ Vaginal Douche (Povidone Iodine 10%). Φιαλίδια 240 ml.

Betadineâ Vaginal   Suppοsitοries (pessaries). Κάθε κολπικό υπόθετο περιέχει Povidone Iodine 200 mg. Κουτιά 14 υποθέτων.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες: Γενικώς τα σκευάσματα Betadineâ   είναι καλώς ανεκτά και δεν προκαλούν παρενέργειες. Σπάνια προκαλούν εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

Αντενδείξεις: Παιδιά ηλικίας κάτω των 30 μηνών (κίνδυνος υποθυρεοειδισμού), θυρεοειδοπάθειες, υπερευαισθησία στο ιώδιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ: α) Να αποφεύγεται η κατάποση. β) Η χρήση σε παιδιά μεταξύ 30 μηνών και 5 ετών να γίνεται μόνο όταν υπάρχει απόλυτος ένδειξη και με ιατρική συνταγή. γ) Η μακρά χρήση επί εγκαυμάτων επιφανείας μεγαλύτερης του 20% εγκυμονεί κινδύνους μεταβολικής οξέωσης.

Αλληλεπιδράσεις: Τα σκευάσματα Betadineâ   δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συγχρόνως με υδραργυρικό αντισηπτικό. Να αποφεύγεται η επαφή με χειρουργικό εργαλεία, σίδηρο, άργυρο ή υδράργυρο.

Οδηγίες φύλαξης: Όλα τα σκευάσματα Betadineâ   πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό χώρο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΣ:

Σε περίπτωση τυχαίας ή σκόπιμης λήψεως υπερβολικής ποσότητος Betadineâ   από του στόματος συνιστάται χορήγηση

γάλακτος ή φυτικού ελαίου ή διαλύματος αμύλου, ή πλύση στομάχου με διάλυμα θειοθειικού νατρίου 1-3%. (Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων 7793777).

www.orlpedia.gr, www.allergopedia.gr, www.gelis.gr, www.gkelanto.gr  

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///