O ρόλος της βιταμίνης D3 στην ΩΡΛ υγεία

alt

Μπουζάκη Μαρία, Ιατρός, ΩΡΛ, Αθήνα

alt

Καλοτεράκης Ιωάννης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη

alt 

Κοκκολάκης Γεώργιος Ωτορινολαρυγγολόγος Αθήνα

alt

Κόκκαλης Νικόλαος Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής, Γεν. Νοσοκομείο Βόλου

 Η ανακάλυψη ότι, πολλοί ιστοί εκφράζουν τον υποδοχέα της βιταμίνης D και μετασχηματίζουν  την 25-ΟΗ βιταμίνη D3 σε πιο ενεργό μεταβολίτη 1,25-(OH)(2) βιταμίνη D3 έχει οδηγήσει αυτό το ΄΄παλαιό΄΄ μόριο σε ένα πολλά υποσχόμενα μέλλον.

 

Πράγματι, οι παρατηρήσεις από πολλές  μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια δίδουν έμφαση στη σημασία της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3, όχι μόνο για σκελετικά οφέλη, αλλά και εξωσκελετικά . Στα εξωσκελετικά οφέλη της επάρκειας της βιταμίνης D3 στον οργανισμό περιλαμβάνεται η πρόληψη τουλάχιστον 15 τύπων καρκίνου, των αυτοάνοσων νόσων, καρδιαγγειακών νόσων, του διαβήτη και των λοιμώξεων.

 

Η αναλογία κόστους/οφέλους και κάποιες πρόσφατες δημοσιευθείσες μελέτες είναι ξεκάθαρα τώρα υπέρ μιας υπό έλεγχον και αποτελεσματικής συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε όσα άτομα έχουν πεσμένα επίπεδα στον ορό 25-ΟΗ βιταμίνη D . Μεγαλύτερη εστίαση της προσοχής θα πρέπει να δίδεται στις εγκύους και τις μητέρες σε γαλουχία, καθώς και στα παιδιά και τους εφήβους [1]. 

 

Οι εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της επηρεάζουν τη διάγνωση της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D3. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των επιπέδων των μετρήσεων της 25OHD3 ανάλογα με την εποχή του έτους, που λαμβάνονται τα δείγματα του αίματος [2]. 

 

Επιδημιολογικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της βιταμίνης D3 και της αυξημένης συχνότητας αυτοανόσων νόσων. Η παρουσία υποδοχέων βιταμίνης D3 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα κύτταρα παράγουν βιταμίνη D3 δείχνει ότι η βιταμίνη Dd θα μπορούσε να είχε ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Έχουν επιβεβαιωθεί πλέον οι ισχυρές ανοσοτροποποιητικές δραστηριότητες της βιταμίνης D3 στα δενδριτικά κύτταρα, τα Th1 και Th17 κύτταρα καθώς και στα Β κύτταρα.

 

Οι ασθενείς με αδιαφοροποίτη νόσο του συνδετικού ιστού δείχνουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 και το πλέον ενδιαφέρον, οι ασθενείς που εξελίσσονται με ανάπτυξη νόσου του συνδετικού ιστού έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3, σε σύγκριση με τα άτομα που παραμένουν στο στάδιο της αδιαφοροποίητης νόσου του συνδετικού ιστού [3].

 

Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της [25(OH)D3] των πασχόντων από καρκίνωμα επιθηλιακού τύπου της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου ήσαν σημαντικά ελαττωμένα. Παρακολουθώντας το χρόνο επιβίωσης των ασθενών από καρκίνο επιθηλιακού τύπου της κεφαλής και του τραχήλου βρέθηκε ότι έχει σημαντική σχέση με τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D [4]. Περισσότερα βλέπε:Η σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D3 και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου©

Η χορήγηση βιταμίνης Δ3 σε ασθενείς με ωτοσκλήρυνση, ιδίως στα αρχικά στάδια μπορεί να  [εριορίσει την παθολογική οστική απώλεια , καθώς και τη φλεγμονή [5[.

 

Η έλλειψη της βιταμίνης D  ήταν υψηλότερη σε παιδιά με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, οξεία κνίδωση, και τροφική αλλεργία. Επιπρόσθετα, η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται και με αύξηση των σηματοδοτών της ΙgΕ ατοπίας σε παιδιά με άσθμα, σε σύγκριση με παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν, ως μάρτυρες[6]. Περισσότερα βλέπε:O ρόλος της βιταμίνης D στην εκδήλωση και αντιμετώπιση των αλλεργικών νόσων©

 

Βιβλιογραφία 

1. Cavalier E, Delanaye P, Chapelle JP, Souberbielle JC. Vitamin D: current status and perspectives. Clin Chem Lab Med. 2008 Dec 22.

2. Bolland MJ, Chiu WW, Davidson JS, Grey A, Bacon C, Gamble GD, Reid IR. The effects of seasonal variation of 25-hydroxyvitamin D on diagnosis of vitamin D insufficiency. N Z Med J. 2008 Nov 28;121(1286):63-74.

3.Cutolo M. Vitamin D or hormone D deficiency in autoimmune rheumatic diseases, including undifferentiated connective tissue disease. Arthritis Res Ther. 2008 Dec 2;10(6):123.

4. Gugatschka MKiesler KObermayer-Pietsch BGroselj-Strele AGriesbacher AFriedrich G. Vitamin D status is associated with disease-free survival and overall survival time in patients with squamous cell carcinoma of the upper aerodigestive tract. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2011 Jan 8.

5. Liktor B, Szekanecz Z, Batta TJ, Sziklai I, Karosi T. Perspectives of pharmacological treatment in otosclerosis. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2012 Jul 29. 

6.  Ehlayel MSBener ASabbah A. Is high prevalence of vitamin D deficiency evidence for asthma and allergy risks?Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2011 Jun;43(3):81-8.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///