Ποια θεωρείται η καλύτερη ακτινογραφική μέθοδος διάγνωσης των νόσων των παραρρινίων κοιλοτήτων;

alt

Παπαδόπουλος Αριστείδης, Ιατρός

ΩΡΛ, Θεσσαλονίκη

Η αξονική τομογραφία όταν κρίνεται κλινικά απαραίτητητη είναι η τρέχουσα μέθοδος εκλογής για την αξιολόγηση της ρινοκολπίτιδας. Η ικανότητα της αξονικής τομογραφίας να απεικονίζει οστά, βλεννογόνο και αέρα την κάνει τέλειο εργαλείο απεικόνισης των παραρρινίων κοιλοτήτων. Η λεπτή οστική αρχιτεκτονική του κύτους της ρινός και του αποχετευτικού συστήματος των κόλπων απεικονίζεται ακριβώς με την αξονική τομογραφία [1].

 

 

Η λήψη στεφανιαίων τομών επιτρέπει να γίνουν ορατές οι οδοί αποχέτευσης των παραρρινίων κοιλοτήτων, όπως π.χ. το στομιοστικό σύμπλεγμα, το οποίο δεν είναι ορατό με τις κλασσικές ακτινογραφίες ρουτίνας (κατά Waters, Caldwell, πλαγία κρανίου,υποπωγονοϊνιακή). Στην απλή ακτινογραφία του κρανίου κατά Waters δεν εντοπίζονται τα σημεία μιας πιθανής απόφραξης του στομίου αποχέτευσης, λόγω αλληλεπίβασης των ρινικών οστών.

 

Στην προβολή κατά Caldwell τα ευρήματα παραποιούνται από την αλληλεπίβαση των κορυφών των λιθοειδών. Όσον αφορά τις εν σειρά ακτινογραφίες  του κρανίου και ιδιαίτερα στα παιδιά , αυτές συνήθως είναι δυσανάγνωστες, αναξιόπιστες και με ασταθή ευρήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σε εσφαλμένα συμπεράσματα [2]. Δεν χρειάζεται να ενίεται σκιαγραφικό υλικό, κατά τη λήψη αξονικής ακτινογραφίας, όταν αξιολογείται μια παραρρινοκολπίτιδα. Όταν όμως υπάρχει υποψία κακοήθειας η χορήγηση σκιαγραφικού θεωρείται πολύτιμη.   

 

Η αξονική τομογραφία  έχει γίνει ο χρυσός κανόνας της ακτινογραφικής μελέτης και της έρευνας,  αν υπάρχει μια φλεγμονή στο βλεννογόνο ή οστικές ανωμαλίες των παραρρινίων κοιλοτήτων, του μέσου ωτός και των μαστοειδών κυψελών. Σε μια αξονική τομογραφία  μπορεί να επιδειχτεί η ύπαρξη ακόμη και του παραμικρού οιδήματος, που μπορεί να αποτελεί συχνά ένα απομονωμένο εύρημα στο στομιοστικό σύμπλεγμα ή σε οποιοδήποτε στόμιο εξόδου κάποιου από  τους παραρρίνιους κόλπους [3].

 

Η σημασία των ακτινολογικών ευρημάτων πάντοτε πρέπει να συσχετίζονται με τα συμπτώματα του ασθενούς και από το αν υπάρχει μια πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή αν ο ασθενής πάσχει από κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. 

 

Βιβλιογραφία

1. Aygun N, Zinreich SJ. Imaging for functional endoscopic sinus surgery. Otolaryngol Clin North Am. 2006 Jun;39(3):403-16, vii McAlister WH, Lusk R,

2. Parsons DS: Chronic sinusitis, Amedical or surgical disease? Otolaryn. Cl  N Am, 29:1: 1-9, 1996

3. Muntz H: Comparison of plain radiographs and coronal CT scans in infants and children with recurrent sinusitis. AJR Am Jroentgenol 153:1259-1264, 1989

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///