Περιορισμός των απνοιών κατά τον ύπνο με τη χρήση του μαξιλαριού 60 μοιρών

Η συνεχής διατήρηση του σώματος σε ανυψωμένη θέση με το επιδεικνυόμενο σφηνοειδές μαξιλάρι SHEP, κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να

alt
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός ΩΡΛ, Κόρινθος, www.gelis.gr

περιορίσει τις κρίσεις άπνοιας σε σημαντικό ποσοστό πασχόντων.

alt

Το μαξιλάρι SHEP (Shoulder-head elevation pillow) έχει κλίση 60 μοιρών προς το οριζόντιο επίπεδο του κρεβατιού.  Πάνω στο SHEP χρησιμοποιεί ο ασθενής ένα μαξιλάρι πολύ μαλακό με πολυεστέρα για την υποστήριξη της κεφαλής και του αυχένα σε ουδέτερη θέση.


Το SHEP μπορεί να φανεί χρήσιμο στα άτομα που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν  nCPAP. To SHEP διατηρεί το άτομο στις 60 μοίρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς να του περιορίζει τη δυνατότητα να γυρίζει και στις πλάγιες θέσεις.

Βιβλιογραφία

Skinner MA, Kingshott RN, Jones DR, Homan SD, Taylor DR. Elevated posture for the management of obstructive sleep apnea. Sleep Breath. 2004 Dec;8(4):193-200.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///