Η κατάλληλη χρησιμοποίηση των αντιβιοτικών στην οξεία μέση ωτίτιδα

alt
Πέρος Γεώργιος, Ιατρός ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Γεν. Νοσ. Αγρινίου
alt
Μπόνας Απόστολος. Ιατρός ΩΡΛ, Επιμελητής Β΄Γεν. Νοσ. Αγρινίου

Η χρησιμοποίηση του  Internet για πληροφορίες υγείας αναπτύσσεται συνεχώς. Παρά τούτο υπάρχει μικρός έλεγχος, όσον αφορά την έγκαιρη ανανέωση των ιστοσελίδων με νεότερες ακριβείς  πληροφορίες. Αυτό έχει συμβεί και με τη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας.  

 

Όπως είναι γνωστό, οι πρόσφατες συστάσεις για τη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας δημιουργήθηκαν με στόχο την προσπάθεια να ελαττωθεί ή μη απαραίτητη χορήγηση αντιβιοτικών. 

 

Γιαυτό το λόγο η Holland M και Fagano M (2008) έκαναν μια εκτεταμένη ανασκόπηση των ιστοσελίδων για να καθορίσουν αν οι αναγνώστες προσλαμβάνουν κατάλληλες πληροφορίες. Βρήκαν λοιπόν ότι μόνο στο  31% των σχετικών ιστοσελίδων εξηγείται η νέα θεραπευτική αντίληψη του ΄΄ βλέποντας και κάνοντας΄΄ ( "watch and wait") και μετά να χορηγείται το αντιβιοτικό, ενώ στο 41% των ιστοσελίδων συστήνεται η παλιά αντίληψη να ολοκληρώνεται η χορήγηση του συνταγογραφηθέντος αντιβιοτικού στα παιδιά με οξεία μέση ωτίτιδα.   

Οι ιστοσελίδες που έχουν αναρτηθεί πολύ πρόσφατα, υπογράφονται από υπεύθυνο γιατρό, συνοδεύονται από βιβλιογραφικές αναφορές και είναι τόπος μη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος, είναι πιθανότερο να να περιέχουν πρόσφατα ενημερωμένες γνώσεις και πληροφορίες. 

 

Οι γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, διότι οι ασθενείς, που θα τους ζητήσουν βοήθεια μπορεί να έχουν επισκεφτεί κακώς ενημερωμένες ή παλαιότερες ιστοσελίδες και να έχουν προσδοκίες θεραπείας βάσει των παρωχημένων αυτών πληροφοριών . 

Βιβλιογραφία 
 
Holland ML, Fagnano M.Appropriate antibiotic use for acute otitis media: what consumers find using web searches. .Clin Pediatr (Phila)  2008 Jun;47(5):452-6. 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///