Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και το Μεταβολικό Σύνδρομο©

Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και το Μεταβολικό Σύνδρομο©

alt
Γκουβούσης κωνσταντίνος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, ναύπλιον

Οι άπνοιες στον ύπνο αποτελούν εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας αναπαριστά έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και οι ενδείξεις δείχνουν ότι σχετίζεται με το Μεταβολικό σύνδρομο. 

 

Οι ασθενείς με  αποφρακτική υπνική άπνοια  εμφανίζουν μεγαλύτερη επίπτωση Μεταβολικού Συνδρόμου.

 Όσο εντονότερες και συχνότερες είναι οι άπνοιες στον ύπνο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επίπτωση του Μεταβολικού Συνδρόμου. Όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιακή περίμετρος, τόσο εντονότερο είναι το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο και το Μεταβολικό σύνδρομο [1].

 

Έχει βρεθεί ότι υπάρχει υψηλή δεξάπλωση  του συνδρόμου υπόπνοιας-άπνοιας σε ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίο κατά 43.1%. Αυτό το γεγονός επιβάλλει τη μελέτη ύπνου σε ασθενείς που νοσηλεύονται για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι επιπλέον πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς και από ωτορινολαρυγγολόγο για την παρουσία ανατομικού ή λειτουργικού εμποδίου στην ανώτερη αεροφόρα οδό, που συμβάλλει στην πρόκληση του ροχαλητού, των υποπνοιών και των απνοιών κατά τη διάρκεια του ύπνου [2].

Βιβλιογραφία

1. Novoa MT, Fernández AA, Perez MT, Quintas RD, Velázquez PM. Metabolic syndrome and its components in patients with sleep apnea syndrome. An Sist Sanit Navar. 2011 Sep-Dec;34(3):363-72.

2. Areias V, Romero J, Cunha K, Faria R, Mimoso J, Gomes V, Brito U. Sleep apnea-hypopnea syndrome and acute coronary syndrome - an association not to forget. Rev Port Pneumol. 2012 Jan-Feb;18(1):22-8. doi: 10.1016/j.rppneu.2011.07.004. Epub 2011 Sep 21.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///