Ποια στάση του σώματος κατά τον ύπνο ευνοεί το ροχαλητό;©

Ποια στάση του σώματος κατά τον ύπνο ευνοεί το ροχαλητό;©

alt
Ελευθεράκης Αθανάσιος, Ιατρός, ΩΡΛ, Θεσσαλονίκη, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών

Η πλειοψηφία των μη απνοικών ατόμων που ροχαλίζουν (αθώο ροχαλητό) , ροχαλίζει στη ύπτια στάση  , κατά τη διάρκεια του ύπνου. . Επίσης έχει βρεθεί ότι οι μη απνοικοί ροχαλητικοί ασθενείς με αυξημενο δείκτη μάζας σώματος ροχαλίζουν στην ύπτια στάση και ροχαλίζουν, γενικά, συχνότερα. Η ζχρησιμοποίηση τεχνικών που  αποτρέπουν τον ύπνο σε ύπτια στάση  μπορτεί να βελτιώσουν το ροχαλητό και τη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία, όεσων ροχαλίζουν [1].  

 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ροχαλητό αυξάνει σε ένταση, όταν ο ασθενής κοιμάται ύπτια., παρά όταν κοιμάται  στο πλάι ή στην πρηνή στάση. Οι κρίσεις αποφρακτικής άπνοιας είναι συχνότερες όταν κοιμάται ο ασθενής ύπτιος.

 

Η ύπτια στάση κατά τον ύπνο ευνοεί την οπισθοχώρηση της γλώσσας και  των υπερτροφικών αμυγδαλών (αν υπάρχουν), προς το οπίσθιο τοίχωμα του  φάρυγγα. Έτσι στενεύει περισσότερο η ανώτερη αναπνευστική οδός, επιταχύνεται η ροή του εισπνεομένου αέρα, με επακόλουθο την παραπέρα στένωση και την έναρξη κραδασμών της σταφυλής και της μαλακής υπερώος και των λοιπών μαλακών μορίων του φάρυγγα.Τ

ο ροχαλητό που προκαλείται σε ύπτια στάση πολλές φορές μπορεί να ανακουφιστεί, αν ο ασθενής κοιμάται σε κρεβάτι με ερεισίνωτο, που τοποθετείται με κλιση 60 μοιρών[2].

Βιβλιογραφία

1. Benoist LB, Morong S, van Maanen JP, Hilgevoord AA, de Vries N. Evaluation of position dependency in non-apneic snorers. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013 May 31.

2. Γκέλης Ν. Δημήτριος, Το ροχαλητό και η θεραπεία του, Εκδόσεις Βελλεροφόντης, Κορινθος, 1997.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.


Flag Counter

///